20 Οκτ 2007

One and Only?

Πολύς λόγος γίνεται τους τελευταίους μήνες για την ύπαρξη κάποια στιγμή μιας ενιαίας κονσόλας στην βιομηχανία, ούτως ώστε οι developers να γλιτώσουν χρήμα και χρόνο, οι πωλήσεις να αυξηθούν και οι χρήστες – παίκτες να έχουν στα χέρια τους ένα ενιαίο format για να παίζουν τα παιχνίδια τους. Κάθε τόσο γίνεται λόγος για τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κατάστασης, για το ότι θα ελευθερωθούν τα χέρια των developers και για το ότι κάτι τέτοιο θα συμφέρει τους πελάτες τους.


Προσωπικά θεωρώ ότι όλα αυτά είναι χαζομάρες. Μου φαίνεται ότι αρχίζει η ίδια η βιομηχανία να φοβάται τον εαυτό της, ότι γιγαντώνεται πολύ γρήγορα και πολύ ακραία. Πρώτα η μεγαλύτερη έκθεση βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, η Ε3 που γινόταν στο Los Angeles, αλλάζει χαρακτήρα και μένει μισή. Πριν από αυτό είχε καταργηθεί η μεγαλύτερη έκθεση στην Ευρώπη, η ECTS του Λονδίνου, δίνοντας θέση σε μικρότερες εκθέσεις άνευ ουσιαστικής σημασίας για το κοινό και καταλήγοντας στην Games Convention της Λειψίας, μια (επιτέλους) σωστή έκθεση για το Ευρωπαϊκό κοινο. Όλα αυτά έγιναν γιατί οι developers και οι εταιρίες ξόδευαν ένα κάρο λεφτά για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, αντί να διαθέσουν αυτούς τους οικονομικούς πόρους στην ανάπτυξη παιχνιδιών, Και καλά έκαναν.

Γιατί όμως θεωρώ ότι είναι ανεδαφική μια τέτοια σκέψη και εξέλιξη; Υπάρχουν κάποιοι πολύ σοβαροί λόγοι. Ας τους πάρουμε με την σειρά:

1) Τα βιντεοπαιχνίδια γεννήθηκαν μέσα από τον ανταγωνισμό. Μετά την εφεύρεση του πρώτου βιντεοπαιχνιδιού, κάθε προγραμματιστής και μετέπειτα εταιρία που κατασκεύαζε βιντεοπαιχνίδια συνεχώς τα εξέλισσαν ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικά και πιο ποιοτικά έναντι του ανταγωνισμού. Το ίδιο ισχύει και με τις κονσόλες. Κάποτε ήταν η Amiga με το Atari ST, το NES με το Master System, το Mega Drive / Genesis με το Super NES, το Saturn με το PlayStation και το Nintendo64 και πλέον το Wii με το XBOX 360 και το PS3. Η κάθε μια από αυτές τις κονσόλες υπήρχε γιατί είχε να δώσει πάντα κάτι το διαφορετικό έναντι του ανταγωνισμού, είτε από πλευράς τεχνολογίας είτε από πλευράς διαφορετικότητας αποκλειστικών τίτλων. Μέσω του ανταγωνισμού η κάθε εταιρία εξωθούσε και εξωθεί τις άλλες να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αυτή είναι και η ουσία του ανταγωνισμού, και φυσικά αυτή είναι και η δύναμη του καταναλωτή. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ουτοπικό να πειστούν οι εταιρίες που κατασκευάζουν hardware να σταματήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, ειδικά από την στιγμή που έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εξελίσσοντας τις κονσόλες τους (ειδικά η SONY, η οποία για την εξέλιξη του επεξεργαστή Cell έχει διαθέσει απίστευτα ποσά).


2) Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα γραφικά, τον ήχο, την φυσική και τα οπτικά εφε. Όταν κατασκευάζεται μια κονσόλα, η κατασκευάστρια εταιρία επιλέγει κάποιες από αυτές για την κατασκευή του ανάλογου microchip επεξεργασίας γραφικών, ήχου κτλ. Εάν λοιπόν υπάρξει ένα ενιαίο gaming format, τότε δεν βρίσκω κανέναν λόγο ύπαρξης εταιριών όπως η Nvidia και η Ati (η τελευταία έχει εξαγοραστεί από την εταιρία παραγωγής επεξεργαστών AMD), εταιρίες οι οποίες στηρίζουν τα πάντα στο gaming για την ανάπτυξη καρτών και chip γραφικών. Εάν υπάρξει ένα ενιαίο format για μια δεκαπενταετία (τόσος λένε οι ειδικοί ότι θα ήταν ο χρόνος ζωής μιας τέτοιας κονσόλας) τότε ποιος θα μπορέσει να πείσει αυτές τις εταιρίες να σταματήσουν την ανάπτυξη τέτοιων chip; Και εδώ κάποιος μπορεί να πει «μα αυτές οι εταιρίες στηρίζονται πιο πολύ στο pc gaming, δεν τις νοιάζουν τόσο οι κονσόλες». Συμφωνώ. Έτσι όμως παραδεχόμαστε ότι οι PC gamers θα βρεθούν κάποια στιγμή 5 και 10 ή ακόμα και 15 χρόνια μπροστά σε τεχνολογίες γραφικών και εφε από τους console gamers οι οποίο θα μείνουν κολλημένοι με μια κονσόλα μέχρι κάποιος από την βιομηχανία (μια επιτροπή ίσως; ) να πάρει την απόφαση και να κυκλοφορήσει μια καινούργια. Και ποιος είναι αυτός που θα πείσει τους console gamers ότι κάτι τέτοιο τους συμφέρει; Εκτός εάν πάρουμε την περίπτωση όπου το ενιαίο format θα είναι και επεκτάσιμο. Κάτι τέτοιο όμως πολύ απλά δεν θα έχει κανένα νόημα, γιατί τότε δεν θα διαφέρει σε τίποτα από ένα pc αυτού του είδους η κονσόλα, ακόμα και αν τα κόστη είναι φθηνότερα (που πολύ αμφιβάλλω).

3) Ποιος θα ορίζει την τύχη μιας τέτοιας κονσόλας; Έστω λοιπόν ότι δημιουργείται μια επιτροπή η οποία θα καθορίζει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο χειρισμός και το είδος του μέσου στο οποίο θα αποθηκεύονται τα παιχνίδια. Ποιος θα επιλέξει αυτή την επιτροπή; Και με τι κριτήρια; Ακόμα κι αν μαζευτούν όλοι οι developers, publishers και εταιρίες παραγωγής hardware σε ένα τραπέζι (πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι αυτό το τραπέζι και πόσος καφές θα πρέπει να υπάρχει εκεί πάνω;!;!;! ) και πουν «ΟΚ, ας το κάνουμε». Με ποιο δικαίωμα θα εξαναγκάσουν τον κόσμο να αγοράσει μια τέτοια κονσόλα ως μονόδρομο; Κάτι τέτοιο καταργεί αυτόματα την έννοια της ελευθερίας επιλογής και του ανταγωνισμού στο εμπόριο. Πολλοί λένε ότι πολλές κατασκευάστριες εταιρίες θα μπορούν να κατασκευάζουν το ίδιο hardware με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μα τότε ποιος ο λόγος επιλογής; Από την στιγμή που οι δυνατότητες θα είναι ίδιες, πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρία; Έστω ότι θα μπορεί να αναπαράγει μια “ακριβή” κονσόλα μουσικά cd και ταινίες σε DVD, HD-DVD και Blu-Ray Disc, σε αντίθεση με μια πιο “φθηνή” κονσόλα που θα αναπαράγει αποκλειστικά τα βιντεοπαιχνίδια. Μα όλα αυτά είναι ήδη στα χέρια των χρηστών και θεωρούνται αυτονόητα πλέον. Ποιος λοιπόν θα είναι αυτός που θα επιλέξει να παίζει η κονσόλα του ΚΑΙ ταινίες και δεν θα κάτσει να τις απολαύσει στο PC / Home Cinema / DVD player του;

4) Ο παράγοντας Nintendo. Η Nintendo είναι η μόνη εταιρία στον χώρο η οποία στηρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στα βιντεοπαιχνίδια και τις κονσόλες που κατασκευάζει. Το Game Boy είναι οικονομικό φαινόμενο, το Nintendo DS ακολουθεί την ίδια πορεία και το Wii είναι η πρώτη σε πωλήσεις κονσόλα στην παγκόσμια αγορά. Ποιος θεωρεί τον εαυτό του ικανό να πείσει την Nintendo να σταματήσει να κατασκευάζει δικές της αυτόνομες κονσόλες; Ειδικά τώρα που η εταιρία έχει επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του χειρισμού και του gameplay, βάζοντας touch screen στο DS και το Wii-Mote στο Wii; Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα κόπων και εξόδων έρευνας και ανάπτυξης, και δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι η εταιρία από το Kyoto είναι διατεθειμένη να πετάξει στα σκουπίδια όλα αυτά για να υποστηρίξει ένα ενιαίο format.


Καταλαβαίνω απόλυτα τους λόγους για τον οποίο η βιομηχανία θέλει να υπάρξει ένα τέτοιο μέλλον για το console gaming. Τα κόστη για την ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών έχουν φτάσει στα ύψη, οι πωλήσεις δεν είναι πολλές φορές οι αναμενόμενες, τίτλοι οι οποίοι είναι άξιοι αγοράς κατακρεουργούνται από γνωστά franchises τα οποία το μόνο που προσφέρουν κάθε φορά είναι μια απλή ανανέωση και προσθαφαίρεση μηχανισμών και τρόπου έλεγχου, developers και άξιες ομάδες ανάπτυξης διαλύονται λόγω κακών οικονομικών αποτελεσμάτων και τα έξοδα για το marketing και την προώθηση είναι απίστευτα. Οι εταιρίες πλέον είναι αναγκασμένες για να βγάλουν κέρδη να κυκλοφορούν multiformat τίτλους (δηλαδή ο ίδιος τίτλος να μην είναι αποκλειστικός για μια κονσόλα αλλά να κυκλοφορεί και για τις υπόλοιπες ή και για τα pc) ώστε μέσα από τα ports να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα, απευθυνόμενοι σε σαφώς περισσότερο κοινο. Λίγοι είναι οι απολύτως αποκλειστικοί τίτλοι πλέον, και οι πιο ποιοτικοί από αυτούς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, άντε και των δυο!

Αυτό το οποίο όμως θα πρέπει να καταλάβει η ίδια η βιομηχανία είναι ότι ο ανταγωνισμός κάνει καλό. Θα πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος έχει μάθει να προσκολλάει και να ταυτίζεται με εταιρίες κατασκευής hardware και κονσόλων, γιατί έτσι είναι η ίδια η φύση των βιντεοπαιχνιδιών: ανταγωνιστική! Κανένας gamer δεν πρόκειται ποτέ να πει ότι η κονσόλα που επέλεξε είναι η χειρότερη. Πάντα θα στηρίζει την επιλογή του. Επίσης θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους εξοικονόμησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών τους. Οι διαφημίσεις μέσω των βιντεοπαιχνιδιών είναι ένα καλό μέσο, αρκεί να μην γίνεται εις βάρος του ίδιου του παιχνιδιού (σε επόμενο θέμα μου θα αναφερθώ και περαιτέρω σε αυτό το θέμα). Οι χορηγίες είναι άλλο ένα καλό μέσο. Το on-line περιεχόμενο επίσης είναι μια παρά πολύ καλή λύση η οποία δείχνει να είναι το μέλλον για την ανάπτυξη τίτλων και την διάθεση τους (επίσης αναφορά σε επόμενο θέμα, σίγουρα!) , κάτι που μηδενίζει το κόστος κατασκευής και έκδοσης cd και θήκης.


Το πιο σημαντικό μέσο όμως για μένα εξοικονόμησης χρηματικών πόρων είναι η καλύτερη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και της νοητικής ικανότητας των developers. Ένα πράγμα το οποίο μου δίδαξε το Okami σαν παιχνίδι, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει ένας τίτλος τα απολύτως κορυφαία γραφικά, την εκπληκτική Αrtificial Intelligence και την τεραστία διάρκεια για να είναι ποιοτικός και άξιος αγοράς. Αυτό που χρειάζεται να κάνει ένας τίτλος είναι να δίνει στον παίκτη μια εμπειρία άξιας επένδυσης χρημάτων. Μια εμπειρία την οποία ο παίκτης θα νιώσει ότι καλώς έδωσε τα λεφτά που έδωσε, μια gaming εμπειρία η οποία θα δικαιολογεί απόλυτα το όποιο κόστος έχει. Κάποιοι στην βιομηχανία (δε θα πω ποιοι) δείχνουν να το έχουν καταλάβει και ακολουθούν τον δικό τους δρόμο. Μακάρι να το συνειδητοποιήσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Μέχρι τότε θα μου επιτρέψετε να θεωρώ αδύνατη για τα επόμενα 15-20 χρόνια την ύπαρξη ενιαίας κονσόλας στην βιομηχανία, και θα μου επιτρέψετε να πάω να παίξω και λίγο Okami και ICO γιατί τα έχω παρατήσει και κάθονται στην βιβλιοθήκη…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομιζω να συμβει ποτε αυτο, και βεβαια δεν εστερνιζομαι την αποψη οτι η βιομηχανια δεν κερδιζει,...

Τα ολα οσα γραφωνται ανοικουν στην σφαιρα της φαντασιας ολα ξεκηνανε απο ενα αν...

Δεν ειωαι κατι το αρνητικο... ισα ισα τροφη για σκεψη θα ελεγα... αλλα δεν νομιζω να γινει ποτε αυτο, γιατι η Microsoft να τα κανει πλακακια με την Σονυ τη στιγμη που την εχει πατησει, και γιατι να μπει η νιντυ σε ενα τετοιο παιχνιδι τη στιγημη που πεζει μπαλα μονη της, γιατι ας μην κρυβομαστε... το wii κολλαει τζαμι σαν δευτρη παιχνιδομηχανη διπλα απο τη παλια crt σου!

εγω παντως δεν θελω να αναπτυχθει αλλο η βιομηχανια γιατι θα εχω προβλημα στο μελλον, ειδη πεζω xbox live με παντρεμενους, και τους βλεπω να ειναι μελλον χωρισμενοι...

Doppelganger είπε...

Ολη η εξελιξη πλεον στηριζεται στον ανταγωνισμο, σε οποιονδηποτε τομεα. Ακομα και η ευγενης αμιλλα των μαθητων ή των αθλητων ειναι ενας ηπιας μορφης ανταγωνισμος. Τα παντα λοιπον με αυτη την μαγικη λεξη προχωρουν και πανε μπροστα. Εννοια κονσολα σημαινει ελλειψη ανταγωνισμου, ελλειψη εξελιξης και φυσικα ελλειψη ποιοτητας. Και τοτε το Okami και το ICO θα τα θυυμουνται οι παλιοι και θα κλαινε για τις παλιες καλες εποχες με τις πολλες κονσολες και τα λιγα λεφτα.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο κειμενο dj φιλε μου.να σου πω κατι ομως.ακουγοταν οχι μονο για ενιαια κονσολα αλλα και ενψση με το PC.Ενα υβριδιο κονσολα-υπολογιστης που ΟΛΑ τα games θα τρεχουν σε αυτο.Δεν εχεις αδικο σε αυτα που ειπες.Ειναι πολλοι οι λογοι που ειναι σχεδον αδυνατον να γινει κατι τετοιο.Ειναι πολλα τα συμφεροντα και τα χρηματα για να το σκεφτουνε καν.

Απλα εταιρειες οπως η Nvidia και AMD ουσιαστικα θα κλεισουν και η Nintendo που οι μοναδικοι της ποροι ειναι τα vg θα γινει πολυ μικρη.Δεν υπαρχει λογος για κανεναν να γινει κατι τετοιο.

Η αγορα ειναι μεγαλη και η βιομηχανια εχει γιγαντωθει σε τετοιο βαθμο που να μπορει να "συντηρησει" 3 κονσολες και το PC.Απλα σε αυτη τη γενια δε θα εχουμε μονοπωλιο κατι που μονο καλο θα κανει στο τελος.Αυτο θα το καταλαβουμε με το περας αυτης της γενιας στην επομενη.

Επισης ειναι και το θεμα του εγωισμου.Δε νομιζω να δεχθει τετοια υποχωρηση καμια απο τις εταιρειες.

Βεβαια ισως αυτο να ηταν καλο για εμας τους gamers που σε ενα συστημα(το οποια καλο θα ηταν να αλλαζει καθε 5 χρονια και οχι 15 που ανεφερες)γιατι με αυτο το τροπο ολοι θα εχουν τη δυνατοτητα να παιζουν τα παντα,χωρις μεγαλο κοστος.Ολοι θα ειχαν προσβαση σε ο,τι προσφρερει η βιομηχανια.Τωρα δε γινεται αυτο.Οι περισσοτεροι αγοραζουν μια κονσολα και ακομη μια στο τελος της γενιας και αν.Βεβαια ετσι θα χαθει η μαγεια του ανταγωνισμου,της σκεψης και του ψαξιματος για την επιλογη ενος συστηματος.

Οπως και να χει ουτε εγω το βλεπω να γινει ενοποιηση ολων των συστηματων.Καποιοι απο τους λογους κατα τη γνωμη μου ειναι οι παραπανω που εγραψα,αλλα σιγουρα υπαρχουν ακομα περισσοτεροι.