Τα βιντεοπαιχνίδια είναι η κύρια ασχολία μου στον ελεύθερο (και πολλές φορές μη ελεύθερο) χρόνο μου. Οι σκέψεις μου καθημερινά στρέφονται πάνω σε αυτά, στην βιομηχανία που τα παράγει και στην εμπειρία που αυτά μας προσφέρουν. Όντας όμως 25 χρονών και αρκετά παιδεμένος με αυτό το χόμπι, το πρώτο μου θέμα θα ήθελα να στραφεί σε κάτι το οποίο πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία για ιστορία του χόμπι.
Ρίχνοντας μια ματιά στην θήκη όπου κρατάω την συλλογή μου από βιντεοπαιχνίδια για pc, το μάτι μου έπεσε επάνω σε έναν αρκετά παλιό τίτλο, ο οποίος από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο adventure όλων των εποχών: το Grim Fandango. Κοιτώντας τα 2 πολύχρωμα δισκάκια του παιχνιδιού, θυμήθηκα ότι είναι ένας πραγματικά φοβερός τίτλος, αντάξιος του ονόματος της LucasArts και του τίτλου τον οποίο έχει από τους γνωστές της βιομηχανίας,. Μην έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνω, μπήκα στην διαδικασία να εγκαταστήσω το παιχνίδι στον υπολογιστή μου για να το ξαναπαίξω, ούτως ή άλλως δεν ήταν μεγάλη η διάρκεια εγκατάστασης και σε ελάχιστο χρόνο θα ήμουν έτοιμος να παίξω.
Αφότου τελείωσε λοιπόν η εγκατάσταση, άρχισα να βλέπω την εισαγωγή του παιχνιδιού. Φοβεροί χαρακτήρες, πραγματικά απολαυστικοί διάλογοι και γενικά το γνωστό στους παλιούς gamers κλίμα των adventures της LucasArts. Και μετά το χάος! Με το που άρχισε το παιχνίδι, παρατήρησα ότι ο χαρακτήρας μου δεν φαινόταν στην οθόνη, αλλά αντ’αυτού ένα μάτσο μπλε και άσπρες γραμμές, οι οποίες με τα πλήκτρα κίνησης του χαρακτήρα το μόνο που έκαναν ήταν απλά να αλλάζουν θέση! Θυμήθηκα όμως ότι το παιχνίδι έχει επιλογή για 3D hardware acceleration. Έτσι μπήκα στο μενού και την ενεργοποίησα. Εκεί όμως τα πράγματα έγιναν χειρότερα! Ο χαρακτήρας δεν φαινόταν πλέον πουθενά στην οθόνη! Αυτό έχει να κάνει με έναν πολύ απλό λόγο: ο υπολογιστής μου (και ειδικότερα η κάρτα γραφικών μου, μια 8800GTS) είναι υπερβολικά καινούργιος για το παιχνίδι.
Αυτό όμως με έβαλε σε κάποιες πολύ απλές και λογικές σκέψεις. Η πρώτη ήταν ότι για να μπορέσω να ξαναπαίξω το παιχνίδι, θα πρέπει να επιστρατεύσω μάλλον το laptop μου, το οποίο είναι σαφώς κατώτερο του desktop υπολογιστή μου. Αυτό όμως είναι μια πολυτέλεια η οποία δεν είναι αυτονόητη. Τι θα γινόταν στην περίπτωση που δεν είχα δεύτερο υπολογιστή; Εάν κάποιος λοιπόν έχει μια αρκετά πλούσια και μεγάλη συλλογή από βιντεοπαιχνίδια, και θέλει να μπορεί να απολαύσει κάποιους παλαιότερους τίτλους χωρίς να είναι αναγκασμένος να μείνει homo sapiens σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο από πλευράς τεχνολογίας, τι πρέπει να κάνει; Να κρατήσει τον παλιό υπολογιστή του; Να κάνει ένα σύστημα με λίγα λεφτά και να βάλει πάνω του windows 98; Να μην ξαναπαίξει ποτέ πια τα παλιά του παιχνίδια;
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει όμως έχει να κάνει και με την ιστορική υπόσταση των ίδιων των παιχνιδιών. Πολύ φοβάμαι (εάν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος δηλαδή) ότι οι νέες γενιές των gamers δεν θα έχουν ιδέα από ιστορικά παιχνίδια σαν το Grim Fandango, παιχνίδια τα οποία προσέφεραν τα μέγιστα στην εξέλιξη της βιομηχανίας, έδωσαν το έναυσμα για την εξέλιξη των μηχανισμών του gameplay και της συνολικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει ένα βιντεοπαιχνίδι, και είναι από μόνα τους μνημεία στην μικρή χρονικά ιστορία μιας βιομηχανίας η οποία πλέον κάνει μεγαλύτερα νούμερα πωλήσεων από αυτήν του κινηματογράφου. Ο κάθε νέος παίκτης λοιπόν μπορεί να είναι σε θέση να παίζει με άνεση HALO, Metal Gear Solid, ICO, Need for Speed και Tomb Raider, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι υπήρχε πριν από αυτά τα παιχνίδια. Και αυτό για μένα είναι κάτι το οποίο η βιομηχανία θα πρέπει να διορθώσει. Μια κίνηση που πιστεύω ότι έχει τις ρίζες της σε αυτήν την κατάσταση είναι και τα διάφορα remakes κάποιων μεγάλων τίτλων, όπως για παράδειγμα το Tomb Raider Anniversary. Μπορεί η αιτιολογία να ήταν «Η Lara γυρνάει στις ρίζες της με σύγχρονο gameplay», αλλά εν πολλοίς έχει να κάνει και με την ιστορική υπόσταση ενός τέτοιου τίτλου (και, ας μην γελιόμαστε, και με τους πολύ άσχημους τίτλους που κατακρεουργούσαν το προφίλ και το image της κύριας Croft).
Πιστεύω ότι η βιομηχανία θα πρέπει να προσέξει και λίγο την ιστορία της. Και νομίζω ότι ήδη έχει αρχίσει να το κάνει. Το Live Arcade της Microsoft και το Virtual Console της Nintendo είναι υπηρεσίες οι οποίες είναι στραμμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά και η ταμπέλα που έχουν στην είσοδο γράφει «gameplay γρήγορα, ευχάριστα και φθηνά», καθώς αυτό προσφέρουν και τα παλιά παιχνίδια ή τα παιχνίδια arcade. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιχνίδια κάποτε ήταν ο,τι καλύτερο είχε η βιομηχανία διαθέσιμο προς κατανάλωση. Το κακό είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες αφορούν τις κονσόλες και όχι το pc, το οποίο ως ενιαία πλατφόρμα δεν δίνει ευκαιρία για τέτοιου είδους κινήσεις.
Καλά θα ήταν οι εταιρίες οι οποίες έχουν εκδώσει τα παλιά παιχνίδια να είχαν και τις ανάλογες υπηρεσίες υποστήριξης τους, έστω με την κυκλοφορία κάποιων patches για απροβληματιστη λειτουργία κάτω από τα νέα λειτουργικά και τις νέες κάρτες. Δεν νομίζω ότι θα ήταν μεγάλος κόπος για την LucarArts να εκδώσει ένα patch με το οποίο οι τίτλοι της (πολλοί από τους οποίους μάλιστα κυκλοφορούν και σε επανεκδόσεις, όπως τα Monkey Island 3 και 4, όλη η σειρά X-Wing και τα Adventures The Dig, Sam & Max Hit The Road και Full Throttle, τα οποία ήταν μαζί με το Grim Fandango σε ένα ενιαίο πακέτο επανακυκλοφορίας ονόματι The Entertainment Pack) θα μπορούν να τρέχουν κάτω από τις νέες κάρτες γραφικών. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι ότι, δυστυχώς για πολλούς από εμάς, πολλές από αυτές τις εταιρίες είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν αλλάξει προσωπικό και έχουν σκορπίσει σε άλλες εταιρίες του χώρου.
Είναι κρίμα και να μην μπορούν οι παλιοί παίκτες με νέα μηχανήματα να απολαύσουν τέτοιους τίτλους, και το ότι οι νέοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από τα ίδια τα παιχνίδια την ιστορία του χώρου. Και είναι γνωστό ότι όποιος ξεχνάει το παρελθόν του έχει αβέβαιο μέλλον…
10 σχόλια:
Εσύ τι είδος είσαι από πλευράς τεχνολογίας; Εγώ πάντως θα παραμείνω Homo sapiens sapiens :Ρ
Εχεις δικιο Dj, πρεπει εμεις οι καινουργιιοι ν μαθουμε τι υπηρχε και πριν οσον αφορα το συγκεκριμενο θεμα. Παντως πληροφοριακα εμενα το Grim Fandago παει κανονικα, αν βαλω στις ιδιοτητες να εχει συμβατοτητα win 98.
Δες και σε κανα forum αν κατι μπορει να λυσει το προβλημα σου. Δεν μπορω να ανεχτω να μην μπορεις να παιξεις με το κυριο Cavalera. ΠΟΤΕ!
Το θέμα ειναι οτι και τα περιοδικα δεν κανουν συχνα αφιερωματα σε τετοια παιχνιδια. Και το συγκεκριμενο δεν νομιζω να αρεσε στους νεους παιχτες γιατι, δυστυχως, προτιμούν πιο "φανταχτερους" τιτλους ξεχνοντας την ουσια του παιχνιδιου...
Ούτε εμένα μου παίζει το Grim Fandago στα XP, δηλαδή παίζει, αλλά με 1000 προβλήματα.
Κρίμα πάντως που το blog θα το αφιερώσεις αποκλειστικά στα videogames. Εγώ περίμενα πολλά παραπάνω από έναν σύγχρονο Δον Ζουάν, έναν λάτρη του ωραίου, ένας προσκυνητή του γυναικείου κάλους.
Βάλε καμμιά ερωτική συνταγή, καμμιά πικάντικη ιστορία να μαγέψεις το κοινό σου.
Και επιτελος πες μας, τι να κανουμε αν δεν εχουμε φυλαξει φραουλες στη καταψυξη.
lol, αν ειναι μπορει να κανω αλλο blog με ερωτικες συμβουλες, αλλα με τιποτα δεν βαζω την μουτσουνα μου εκει μεσα... Οχι τιποτα αλλο, θα με κυνηγαν και οι γυναικες μετα!!!
Αλλα περα απο την πλακα, επειδη το blog ηθελα να το κανω με συγκεκριμενη θεματολογια (για πολλους και διαφορους λογους) θα προσπαθησω να μην παρασυρθω απο αλλα θεματα, ή τουλαχιστον να μην ξεφυγω πολυ.
wraios re dj alla etsi einai ti na ginei.piges kai pires kai sy thn 8800 haha.kalh arxh me th nea prospatheia sou.
Αχ πάντα μετριόφρων ο Solid. Λες και δεν ξέρουμε ότι ΗΔΗ σε κυνηγάνε λυσσασμένα οι γυναίκες..
Ωραία θα περιμένουμε τότε, μήπως δούμε κι εμείς τα μπακούρια άσπρη μέρα.
Μην αφηνεις ολοκληρα τα αρθρα στην πρωτη σελιδα, μπορεις να τα κοψεις με μια επιλογη read more, απλα τσεκαρε το και μετα σβησε το ποστ, αργοετρα θα ποσταρω και την αποψη μου για την σελιδα.
Η λύση για να γνωρίσουν οι νέοι τα πιο παλαιά παιχνίδια ακούει στο όνομα emulators, ή, όπως το προτιμώ, εξομοιωτών.
Τα adventures που ανέφερες παίζουν πλέον με τον
http://www.scummvm.org/
Ενώ για το SNES
http://www.zsnes.com/
Ένας σύγχρονος υπολογιστ΄ςη μπορεί ευκόλως να τραπεί σε όλες τις παλαιές παιχνιδομηχανές και τους υπολογιστές με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο.
Δημοσίευση σχολίου